Jemaat-jemaat Allah Al Masehi

[240]

 

 

 

 

Abracadabra: Maksud Nama-nama [240]

(Edisi 1.0 19970918-19970918)

 

Nama-nama selalunya digunakan sebagai perkataan-perkataan kuasa. Dalam teologi, penggunaan umumnya adalah untuk tujuan invokasi (pembacaan doa). Ianya digunakan untuk membolehkan orang yang membacakan mantera mengawal dewa yang dipanggil dan memaksa yang dipanggil itu untuk mengabulkan permintaan mereka. Penggunaan ini secara umumnya perhubungan dengan ilmu gaib, nombor-nombor dan simbol-simbol Kabbalah, pelbagai bentuk mistisisme, termasuk ahli sihir primitif dan fahaman shamanisma. Penggunaannya pada masa sekarang masa masih berkait rapat dengan Agama Misteri awal dan Masyarakat Rahsia.

 

 

 

 

 

Christian Churches of God

 

PO Box 369, WODEN ACT 2606, AUSTRALIA

E-mail: secretary@ccg.org

 

(Hakcipta ã 1997 James Dailley)

(Tr. 2006)

 

Karya tulis ini boleh disalin semula dan didistribusikan secara bebas dengan syarat ia disalin semuanya tanpa apa-apa perubahan atau penghapusan kata. Nama dan alamat penerbit serta notis hakcipta harus disertakan.  Sebarang bayaran tidak boleh dikenakan ke atas penerima-penerima salinan yang didistribusikan.  Petikan-petikan ringkas daripadanya boleh dimasukkan ke dalam artikel-artikel kritis dan karya ulasan tanpa melanggar undang-undang hakcipta.

 

Karya ini boleh didapati daripada Internet di:
http://www.logon.org dan http://www.ccg.org

 

 

Abracadabra: Maksud Nama-nama [240]Apabila kita mendengar perkataan Abracadabra, apakah yang timbul dalam fikiran kita? Ini adalah nama yang digunakan oleh ahli sihir dan pakar ilusi untuk membolehkan objek atau binatang dan manusia: muncul dan hilang atau bertukar bentuk dan warna. “Presto Changeo” sulap mata tangan.

 

Bagaimana pun, ia adalah perkataan dalam maksud Kabbalistik (Cabbalistic), dan mungkin masih digunkan bagi pembacaan jampi. Ianya dinyatakan bahawa apabila ditulis seperti dibawah, dilipat sedemikian untuk menyembunyikan tulisan, dijahit dengan benang putih dan dipakai di leher, penyakit kamu akan berkurangan. Kadang-kadang kamu perlu untuk membuka huruf-huruf dan ini akan menyebabkan penyakit itu semakin berkurangan.

 

ABRACADABRA

 ABRACADABR

  ABRACADAB

   ABRACADA

    ABRACAD

     ABRACA

      ABRAC

       ABRA

        ABR

         AB

          A

 

ABRA dianggap mempunyai maksud kerana ia terdiri daripada huruf pertama dalam perkataan Ibrani bagi :Bapa = Abba, dan Roh =Rauch Acadosh. Bagaimana pun, J E Cirlot dalam A dictionary of Symbols, Dorset, mukasurat 2, menganggap seluruh perkataan sebagai ungkapan Ibrani.

 

Abracadabra: perkataan ini selalunya digunakan pada Zaman Pertengahan sebagai olahan sihir. Ianya berasal dari ungkapan Ibrani abreq ad habra, yang bererti “lemparkan petirmu sehingga akhir hayat”.

 

Catatan tulisan awal yang boleh didapati dari perkataan ini adalah dalam puisi kurun yang kedua Praecepta de Medicina oleh Serenus Sammonicus seorang tabib yang ternama. Dia memberikan perintah untuk menggunakan huruf-huruf dari ilmu sihir segitiga yang mana dia gunakan untuk menyembuhkan demam sejuk. Ianya harus ditulis atas kertas, dilipat dalam bentuk salib, dipakai selama sembilan hari di leher dan sebelum matahari terbit, lontarkan di belakang pesakit kedalam sungai kecil yang mengalir kearah timur.

 

Ia juga merupakan azimat daya tarik yang popular pada Zaman Pertengahan. Semasa Wabak Besar 1665, banyak jenis azimat ini dipakai sebagai pelindung daripada infeksi. Ia adalah satu daripada azimat yang paling terkenal, dan digunakan sebagai olahan sihir oleh golongan Gnostik di Roma bagi menyeru kepada roh yang pemurah untuk menjauhkan dari penyakit, nasib malang dan kematian.

 

Kajian Kabbalistik yang mendalam akan menunjukkan tahap nilai serta  simbolik sebutan dari perkataan yang berkuasa ini.

 

Invokasi yang kudus ini adalah sebahagian daripada  disiplin mistikal yang menggunakan pengulangan nama dewa atau kombinasi huruf-huruf untuk membantu dalam meditasi. Pengungkapan bagi yang ‘Nama’ yang kudus.

 

Azimat Bertuah Will #13: ABRACADABRA

 

 

 

Ini adalah satu daripada 50 kad pertukaran yang menggambarkan azimat yang diterbitkan di England semasa tahun 1920-an oleh W D & H O Wills, pembuat sigaret Will’s.

 

Perkataan kuasa yang terbesar, nama yang paling berkuasa yang sukar difahami adalah nama “peribadi” Allah, Tetragrammaton – YHVH – yang mana Allah menciptakan segala sesuatu. Menurut lagenda, kerana kuasa yang besar ini, sebutan kata untuk nama ini jarang sibicarakab, dan hanya pada ketika hari yang paling kudus dan di tempat yang paling kudus; akhirnya sebutan kata ini hilang. (Karya Richard Cavendish The Black Arts, Putman Publishing, 1967).

 

Sebelum kurun yang ketiga BCE, penggunaan Nama Allah telah dilarang dan konsep ini disebut oleh Essene kira-kira 100 BCE dalam The Community Rule.

 

Sekiranya ada orang yang menyebut nama yang [Paling] mulia VII walaupun dengan cara sembrono, atau oleh kerana terkejut atau apapun alasaanya, sementara membaca buku berkat, dia akan disigkirkan dan harus tidak kembali ke persidangan komuniti (Vermas Dead Sea Scroll dalam bahasa Inggeris, Edisi ke-4, ms. 79).

 

Kematian yang kejam yang dialami oleh RH Teradion dalam penganiayaan Hadrian telah dianggap sebagai hukuman kerana menyebut nama tersebut (‘Ab zara. 18a) Ini adalah bertujuan untuk mebgelak dari penggunaan yang tidak berkenaan terhadap nama kudus. Orang awam berhenti menggunakannya. Hanya para imam pada waktu pembacaan doa, dan selepas kematian Simon yang Adil, hanya imam besar, dan dia yang menahan nafas, begitu juga menyebutnya tanpa didengar walaupun kepada sahabatnya, dianggap menyebut nama yang ‘tidak boleh dilafaz’ ini. Sebutan kata yang betul diberikan hanya kepada orang yang alim dan orang yang merendahkan diri (Kid. 71a). Menurut Philo (Vita Mos.iii 14) ianya dilafazkan dengan nafas kudus kedalam telinga di tempat yang kudus. Josephus juga menganggap ini satu kepentingan (Ant. II xii 4). (Encyclopaedia of Religion and Ethics, art. names of God, Jewish, Jil. 6, ms. 296, J Hastings et al.).

 

Nama Allah ini, dengan menyebutnya alam semesta telah diciptakan, dianggap sebagai:

 

Menggambarkan maksud tersembunyi bagi kewujudan mutlak; [ia adalah] nama melalui segala sesuatu yang lain mendapat maksudnya (G Schloem Major Trends in Jewish Mysticism, ms. 133, Schocken Publishing, 1941).

 

Nama ini dianggap oleh Crowley sebagai matlamat mutlak bagi ahli sihir, kerana dengan mengetahui sebutannya yang betul, ia boleh digunakan untuk mencipta sama seperti Allah, atau untuk memusnahkan:

 

Perkataan seperti ini harus sebenarnya sangat kuat yang mana manusia tidak boleh mendengarnya dan hidup. Perkataan seperti ini sesungguhnya Tetragrammaton yang hilang. Ianya dikatakan bahawa pada penyebutan nama itu, alam semesta pecah bubar, biarlah ahli sihir mencari Nama yang Hilang ini dengan bersungguh-sungguh (A Crowley Magick in Theory and Practice, ms. 70-71, Dover Publications, 1976).

 

Bukan sahaja ahli sihir memuja nama empat huruf ini, tetapi perkataan Tetragrammaton itu sendiri telah diadopsikan dan digunakan dalam upacara sihir. Tetragrammaton selalunya digunakan dalam konjurasi Sihir yang Praktikal. Dalam upacara Sihir ia mempunyai penggunaan yang pelbagai dan,  sementara kadang-kadang penggunaannya dalam ritual sebagai nama kuasa, penggunaannya dalam bentuk kategori yang lain selalunya dilarang.

 

Apa sahaja teori sihir atau praktik yang boleh dibahagikan kedalam empat bahagian selalunya menetapkan satu daripada huruf dalam Tetragrammaton. Pertaliannya yang epnting adalah bersama dengan empat elemen – api (Y), air (H), udara (V) dan tanah (H) (Israel Regardie The Golden Dawn, Llewellyn Publications, 1986).

 

Terdapat satu konsep yang mana Allah menggunakan NamaNya untuk mencipta alam semesta dan segala sesuatu didalamnya, termasuk sepuluh Sefirot, yang bererti Pancaran Kudus. Terdapat sepuluh Naman-nama Kudus yang betalian dengannya. Ini sebaliknya berasal dari Sefer Yetzirah, yang mana ia tertulis bahawa Allah, yang mengambil tiga huruf dari namanya, memeteraikan enam dimensi yang berhubungan dengan Sefirot yang kelima dan terakhir. (Karya D R Blumenthal Understanding Jewish Mysticism, Jil. I dan II, KTAV, 1978).

 

Teori magik bahawa nama-nama boleh digunakan sebagao perkataan kuasa, sama ada untuk mengawal alam semesta diluar ahli sihir atau mencapai kesatuan dengan “Allah” atau “yang Mutlak” atau apa sahaja Nama yang disukai, konsepnya adalah Allah menggunakan namaNya untuk menciptakan segala sesuatu.

 

Abraxes

 

Batu-batu Abraxas biasanya dipakai dan ditinggikan dalam empayar Roma sekitar masa sewaktu Kekristianan mula berkembang di sana.

 

Kepentingan yang besar juga disertakan kepada perkataan Abraxas, dalam notasi Yunani yang membuat nombor 365, yang menandakan 365 langit, yang mempunyai 365 tuhan yang mana, menurut kepada agama golongan Gnostik, membentuk bumi dan menetapkan takdirnya. Penetapan hari ini dibawa kedalam zaman moderen oleh penyembahan dulia umat kudus dari fahaman Katolisme.

 

Mengulas tentang eliminasi keatas beberapa perayaan, L’ Osseryatore Della Dominica, mingguan vatican berkata: “Secara umumnya pembukaan nama itu dari kalendar tidak bererti memberikan penghakiman kepada yang tidak-wujud (umat kudus) atau kurang kekudusan. Ramai (umat kudus) telah dibuka (dari kalendar) kerana semua yang kekal pasti tentangnya adalah nama mereka, dan ini bererti terlalu kecil bagi orang yang setia dalam perbandingan dengan yang lain (The 1975 Catholic Almanac, ms. 285).

 

Rungutan masih lagi menekan, dan umat kudus yang sudah mati menyeru dalam doa bagi orang yang merayu.

 

Abraxas, alat yang aneh Jeo, atau Yehovah golongan Gnostik, mempunyai kepala unggas, yang menandakan pengamatan dan penglihatan; perisai, hikmat, cemeti, kuasa, dua ular, misteri, kekekalan, tenaga.

 

Cincin ini dipakai sebagai azimat bagi perlindungan terhadap penyakit.

 

Azimat ini adalah satu cincin cap emas dengan bezel batu ukiran berwarna kelabu kehijauan. Ukiran ini mewakili Abraxas, raksasa dengan kepala ayam jantan, mempunyai tubuh manusia yang memegang perisai dan cemeti, dan dua ekor ular sebagai kaki.

 

Disekeliling Abraxas adalah satu inskripsi dalam bahasa Yunani, hurufnya diterbalikkan supaya cincin itu boleh digunakan sebagai cap.

 

 

 

Mengenai dengan nama Jeo yang diukir pada batu itu, yang mana penulis kad sigaret nerujuk kepada Yehovah, Matthew Rabuzzi menulis:

 

Meterai kepala ayam jantan berkaki ular tuhan yang memegang perisai yang mana dengan jelas dianggap YAHWEH, telah diilustrasikan dalam Anne Baring & Jules Cashford’s ‘The Myth of the Goddess: Evolution of an Image.’

 

Fakta bahawa nama Abraxas merupakan nombor bertuah 365 tidak cukup menjelaskan mengapa makluk ini mempunyai kepala ayam jantan, mempunyai tubuh manusia, dan berkaki ular. Saya melihat Abraxas yang lain yang mana entitinya menunggang kereta kuda, yang menekankan simbolisme dari 365-hari dalam setahun yang berputar pada roda solar bulat. Seperti simbol=-simbol golongan Gnostik yang lain, Abraxas mempunyai populariri yang singkat semasa zaman Roma tetapi tidak pernah menjadi faktor kuat di Eropah atau dalam golongan magik di Timur Tengah.

 

Ini dibawah oleh Irenaeus, murid Polycarp yang merupakan murid Yohanes, yang menulis pada kurun yang kedua mengenai Abraxas dalam Against Heresies:

 

5…Dia tidak mempunyai kepentingan kepada [soalan yang berkenaan] daging yang dipersembahkan dalam korban kepada berhala-berhala, memikirkan mereka tidak mempunyai konsekwensi, dan menggunakan mereka tanpa keraguan; dia percaya juga dalam penggunaan benda-benda yang lain, dan praktis dalam setiap jenis nafsu, satu hal pengabaian yang sempurna. Lebih-lebih lagi orang-orang ini, mempraktikkan magik; dan menggunakan imej-imej, mantera, invokasi, dan setiap jenis seni yang aneh.

 

Mencetak juga beberapa nama khusus seolah-olah mereka adalah malaikat, mereka menyatakan beberapa daripadanya dipunyai oleh langit pertama, dan yang lain dipunyai oleh langit kedua; dan mereka cuba mengembangkan nama-nama, prinsip-prinsip, malaikat-malaikat, dan kuasa-kuasa dari tiga ratus enam puluh lima langit yang dihayalkan itu.

 

Mereka juga menegaskan bahawa nama yang biadab yang mana juruselamat naik dan turun, adalah Caulacau.

 

6. Dia kemudiannya, yang telah mengetahui [perkara-perkara ini], dan mengetahui semua malaikat dan maksudnya, dijadikan tidak kelihatan dan tidak boleh difahami kepada malaikat dan semua kuasa-kuasa, malah kepada Caulacau juga begitu. Dan seperti anak itu tidak diketahui oleh semua, begitu juga mereka tidak akan diketahui oleh sesiapapun; tetapi sementra mereka mengetahui segalanya, mereka sendiri terus kekal tidak kelihatan dan tidak diketahui oleh semua; kerana kamu, mereka berkata, mengetahui segala perkara, tetapi jangan biarkan orang mengetahui kamu. Dengan sebab ini orang yang mempunyai kepercayaan seperti ini juga boleh menarik balik [pendapat mereka] memang benar, ianya mustahil bahawa mereka harus menderita atas nama, kerana mereka seperti semuanya. Bagaimanapun, orang banyak tidak boleh memahami perkara ini, tetapi hanya satu dari satu ribu, atau dua dalam sepuluh ribu. Mereka menyatakan bahawa mereka bukan lagi Yahudi, dan bahawa mereka belum lagi menjadi Kristian; dan bahawa ianya tidak sesuai untuk bercakap secara umum tentang misteri-misteri mereka, tetapi merahasiakan mereka dengan mendiamkan diri.

 

7. Mereka menetapkan jumlah tiga ratus enam puluh lima langit dengan cara yang sama seperti ahli matematik. Kerana, dengan menerima dalil ini, mereka memindakan diri mereka nanti kepada jenis doktrin merek sendiri. Mereka percaya bahawa ketua mereka adalah Abraxas; dan, dalam pernyataan ini, perkataan ini mengamdungi nombor yang berjumlah tiga ratus enam puluh lima (Irenaeus Against Heresies, Ch. XXIV, vv. 5, 6 & 7, ANF, Vol. I, pp. 350).

 

Pengetahuan akan dicapai melalui aturan demi aturan, garis demi garis yang ditunjukkan dalam pengulangan dalam perkataan Caulacau (Yes 28:10.13).

 

Aturan disini adalah SHD 6673 tsav sebagai satu injuksi yang bererti satu perintah dan, oleh itu perintah hukum atau aturan.  Antinomian menyerang hukum dan menganggap ia kesengsaraan. Garis demi garis SHD 6957 kav atau kawv, oleh itu garis demi garis atau kawv-la-kawv. Ia adalah alat yang digunakan bagi mengukur dan juga tali alat muzik, oleh itu, accord. Dalam erti kata inilah menjadi garis. Dengan hukum semuanya diukur dan inilah erti kata dari teks dalam Yesaya dan oleh itu diejek oleh golongan Naasseni dan terdapat didalam kosmologi orang Nicolaitan. Justru itu golongan Gnostik, dan juga Nicolaitan adalah pengasas rahmat bukan perdebatan hukum dari golongan antinimian Trinitarian yang mana merupakan keturunan lojikal mereka (lihat karya tulis Golongan Nicolaitan (No. 202)).

 

Ia seharusnya menjadi jelas bahawa konsep Nama-nama Kudus sebagai isu keselamatan adalah berasal dari teologi dan adalah bidaah dalam konteks Alkitab. Terdapat perbedaaan yang jelas dalam istilah dari perintah hukum ketiga mengenai dengan menyebut nama Allah dengan sia-sia dan identifikasi dea itu. Konsep bahawa sebutan kata yang betul bagi nama itu oleh orang adalah perlu kepada operasi tuhan adalah dasar kepada isu pengawalan magik dari fikiran orang kafir primitif.

 

Ia menghujat keperibadian Allah Bapa yang Maha Besar dalam melaksanakan pengungkapan diriNYa.

 

Dalam Vine’s Expository Dictionary of Biblical Words, dalam bahagian kata-kata Perjanjian Lama dalam mukasurat 96, kita mendapati dibawah Allah:

 

Dalam dunia kuno, pengetahuan tentang nama seseorang dipercayai memberikan seseorang kuasa keatas orang itu. Pengetahuan tentang karakter dan pertalian kepada “tuhan” orang pagan dianggap membolehkan penyembah untuk manipulasikan atau mempengaruhi dewa-dewa dengan cara yang lebih efektif daripada sekiranya nama dewa-dewa ini terus tidak diketahui. Dengan sebab ini, ketidakjelasan istilah ël mengecewakan orang yang berharap untuk mencapai beberapa jenis kuasa keatas dewa itu, kerana nama ini memberikan sedikit atau tidak ada tanda tentang karakter tuhan.

 

Ini secara khususnya benar bagi El, ketua tuhan orang Kanaan. Mereka biasanya adalah dewa yang berhubungan dengan manifestasi dan menggunakan kuasa besar. Ini mungkin digambarkan dalam frasa aneh “kuasa [el] tanganku” (Kej 31:29 KJV. RSV “ianya dalam kuasaku”’ petikan Ul 28:32).

 

Konsep ini didapati hari ini dikalangan kumpulan Nama-nama Kudus seperti Perkumpulan Perjanjian Baru Yahweh. Dalam buku kecil mereka pada 1993, berjudul Our Saviour Spoke The Sacred Name, dalam mukasurat 3 mereka menulis:

 

Para adpokat melalui undang-undang mereka sendiri menolak orang Israel dari pengetahuan nama Yahweh yang mana mereka harus dipanggil. Dengan dipanggil nama Yahweh meletakkan Israel dibawah perlindunganNya, jagaanNya dan berkatNya.

 

Yohanes 14:14 sekiranya kamu meminta sesuatu dalam namaKu, Aku akan melakukannya.

 

Inia adalah kenyataan yang kuat. Bagaimana pun, ianya adalah bergantung kerana kita harus tahu kerana tidak boleh meminta sesuatu yang bertentangan dengan kehendak Allah, walaupun menggunakan namaNya.

 

Yohanes 9:31  31 Kita tahu, bahwa Allah tidak mendengarkan orang-orang berdosa, melainkan orang-orang yang saleh dan yang melakukan kehendak-Nya.

 

Dalam fakta ini kita membaca:

 

Matius 7:22 Pada hari terakhir banyak orang akan berseru kepada-Ku: Tuhan, Tuhan, bukankah kami bernubuat demi nama-Mu, dan mengusir setan demi nama-Mu, dan mengadakan banyak mujizat demi nama-Mu juga?

 

Orang-orang ini memanggil dia Tuhan dan mengetahui namanya, malah mereka bernubuat dan menyingkirkan iblis. Tindak balasNya kepada kerja yang besar ini yang telah dilakukan, yang mana dengan jelas berjaya adalah:

 

Matius 7:23  Pada waktu itulah Aku akan berterus terang kepada mereka dan berkata: Aku tidak pernah mengenal kamu! Enyahlah dari pada-Ku, kamu sekalian pembuat kejahatan!"

 

Kisah 4:12 Dan keselamatan tidak ada di dalam siapapun juga selain di dalam Dia, sebab di bawah kolong langit ini tidak ada nama lain yang diberikan kepada manusia yang olehnya kita dapat diselamatkan."

 

Individu-individu diatas tidak selamat oleh kerja besar yang dilakukan dalam namanya. Keselamatan memerlukan kedua-dua pengetahuan dan iman.

 

Yohanes 17:3  3 Inilah hidup yang kekal itu, yaitu bahwa mereka mengenal Engkau, satu-satunya Allah yang benar, dan mengenal Yesus Kristus yang telah Engkau utus.

 

Yohanes 30:31  31 tetapi  ini semua dituliskan supaya kamu akan percaya bahawa Yesus adalah Kristus, Anak Allah, dan bahawa mempercayainya kamu akan memperolehi kehidupan dalam namaNya.

 

Dimana penurutan mengikutinya.

 

Matius 7:21  21 Bukan setiap orang yang berseru kepada-Ku: Tuhan, Tuhan! akan masuk ke dalam Kerajaan Sorga, melainkan dia yang melakukan kehendak Bapa-Ku yang di sorga.

 

Kita perlu memahami dan percaya kepada yang Satu yang kita sembah dan melakukan apa yang dia katakan tanpa keyakinan salah dalam kerja-kerja besar kita.

 

Perkumpulan Perjanjian Baru Yahweh meneruskan:

 

Adpokat-adpokat ini tidak membenarkan sesiapa pun menyeru nama Yahweh.

 

Dalam mukasurat 6 kita membaca:

 

Juruselamat menekankan bahawa Nama Yahweh mempunyai kuasa istimewa untuk melindungi orang.

 

Pandangan ini tidak betul. Sebab-sebab berkat atau kutukan disenaraikan dalam Ulangan 28. Ianya berdasarkan ketekunan dalam penurutan kepada hukum perintah dan undang-undang (Ul 28:15) dan bagi berjalan dalam jalaNya (Ul 28:9). Berkat-berkat atau perlindungan bukan untuk menyeru nama yang digunakan oleh Allah Israel dan Allahnya bagi manfaat peribadi. Terdapat perbedaan yang penting di antara YHVH dan YHVH Warga Semesta (Yes. 44:6-8; 51:15; 54:5; Yer. 10:16; 32:35 dlm urtn.).

 

Eloah atau Yahovah Warga Semesta menyatakan diriNYa melalui Mesiah sebagai ‘eyeh ‘asher ‘eyeh atau Aku adalah Aku (Kel 3:14; petikan catatan bawah kepada The New Oxford Annotated Bible RSV dan juga kepada The Companion Bible). Nama ini membentuk dasar Yahovah (YHVH) sebagai makluk yang diperluaskan dan lebih daripada dua makluk dalam Alkitab membawa nama ini atau dirujuk oleh nama ini (lihat karya tulis Malaikat YHVH (No. 24)). Nama ini juga menandakan bahawa Allah menjadi sesuatu (petikan Ef 4:6).

 

Penggunaan nama yang menjelaskan ciri keperibadian karakter individu, wewenag, kuasa atu aktiviti-aktiviti adalah bersifat alkitabiah. Nama-nama alkitabiah tidak digunakan seperti nama barat yang mana lebih daripada tanda panggilan. Nama-nama tambahan atau nombor-nombor ditambahkan kedalam nama keluarga kita untuk mengelakkan kekeliruan dalam identifikasi.

 

Pemujaan Perkataan

Kajian yang dipanggil semantik telah menyediakan pandangan baru tentang bahasa dan prihatin dengan maksud dalam bahasa. Ia berkenaan dngan penggunaan perkataan dan maksud yang difahami secara umunya yang tertakluk kepada pertukaran dan simbol-simbol yang disampaikan oleh perkataan-perkataan ini.

 

Hari ini, kita mempunyai penduduk yang dahulunya berbahasa Perancis di Quebec, Kanada menggunakan versi bahasa yang lebih terdahulu. Orang Eropah yang berbahasa Perancis harus memberi perhatian yang dalam untuk memahami sebutan kata perkataan yang digunakan. Kita mempunyai kesukaran yang sama dari logat dan perkatan yang digunakan secara setempat dan itu selalunya memberikan tambahan pengertian kepada maksud yang dilafazkan. walaupun dengan orang Amerika dan televisyen inggeris tersiar di merata dunia, seorang Scot dari Glasgow bercakap kepada orang Texan pedesaan akan tercabar.

 

Kejadian 11:6-7  6 dan Ia berfirman: "Mereka ini satu bangsa dengan satu bahasa untuk semuanya. Ini barulah permulaan usaha mereka; mulai dari sekarang apapun juga yang mereka rencanakan, tidak ada yang tidak akan dapat terlaksana.  7 Baiklah Kita turun dan mengacaubalaukan di sana bahasa mereka, sehingga mereka tidak mengerti lagi bahasa masing-masing."

 

Malah pada hari ini, apabila bercakap hanya dalam satu bahasa kita boleh menjadi keliru! Pengaruh dari divisi ini masih bersama dengan kita dan berkembang dengan cepat. Beratus tahun yang lalu cabaran komuniti yang terpinggir yang mengembangkan logat dan bahasa mereka sendiri memerlukan mereka belajar banyak bahasa dan bahasa wilayah. Cina mempunyai skrip bergambar yang difahami oleh kebanyakan penduduk. Perkataan yang dibicarakan yang digunakan selalunya tidak difahami diluar wilayah setempat.

 

Golongan moderen Ashkenazic yang berbahasa Ibrani dan Yahudi Sephardic menggunaka perkataan dan sebutan yang berlainan. Satu daripada golongan ini bercakap dengan orang Yahudi di Filistin 2,000 tahun dahulu sudah pasti menghadapi masalah dalam pemahaman. Di Babil, percakapan dikacau-bilaukan, jadi tidak difahami walaupun mereka bercakap dalam satu bahasa.

 

Istilah Yahoo adalah biasa kepada kebanyakan orang, sebagai  seruan desakan yang digunakan oleh buckaroos apabila melatih kuda dan sebagai menghina yang diberikan oleh warga kota apabila merujuk kepada orang yang suka bergaduh, yakni “Sekumpulan Yahoo”. Sekarang ianya juga didapati dalam enjin pencari yang digunakan oleh mereka yang melayari jaringan dunia. Perkataan Ya-hoo! Juga digunakan sebagai seruan perang dan desakan dalam zaman kuno dan mungkin dibawa ke Amerika moderen melalui keturunan Parthian/Sythian kita yang menyayangi kuda. Legasi Abraham, oleh kerana janji-janji Allah mewujudkan keturunan fizikal dn spiritualnya, ia adalah lebih ekstensif daripada yang difahami secara umumnya.

 

Terdapat satu kaabah yang bernama Kaabah Yaho yang dijelaskan dalam tulisan Aramaik yang bercakap tentang Kaabah di Elephantine Elephantine (lihat Pritchard The Ancient Near East: An Anthology of Texts and Pictures, Princeton, 1958, Jil. I, ms. 278-280). Allah dirujuk sebagai Yaho dari sekurang-kurangnya sebelum 407 BCE. Kaabah Elephantine dan kaabah Yerusalem dirujuk sebagai kaabah Yaho. Kaabah di Elephantine ini telah dimusnahkan pada 410 BCE oleh imam-imam dari tuhan Khnub di Mesir (ibid., ms. 278-279). Pembinaan semula Kaabah yang dirujuk dalam Ezra-Nehemiah telah dikontribusikan oleh orang Ibrani di kaabah Elephantine sekitar 419-400 BCE.

 

Mereka dan pembicara Aramaik disana membuat satu kontribusi bagi Allah Yaho. Terdapat anggaran yang bersamaan dengan 123 kontribusi dari 2 sekel setiap satu (ibid). dan malah ada beberapa yang dubuat bagi pihak Ishumbethel dan Anathbethel. Ini dianggap dewa-dewa tetapi dirujuk sebagai fungsi Rumah El (Bethel), yakni melambangkan bumbungan atau sepertinya. Kami tidak mempunyai pengetahuan mutlak tentang kepentingan maksud ini. Kami mengatahui bahawa nama Yahi digunakan pada penghujung kurun yang keempat BCE selepas kekembalian orang buangan dan pada waktu pembinaan Kaabah Yerusalem.

 

Istilah HaShem bererti Nama itu, juga datang dari fakta ini. Edisi Stone dalam Chumash, dalam kata pengantar /xiv menyatakan:

 

Kita menggunakan “Hashem” atau “Nama itu” sebagai terjemahan bagi Tetragrammaton, Nama Allah dalam Empat-Huruf Ibrani. Dalam ulasan, kami selalu merujuknya sebagai “Nama Empat-Huruf” (xxvi)…Nama ini tidak pernah disebut seperti dalam ejaannya. Semasa berdoa, aatau apabila ia disebut, atau apabila ayat Taurat dibaca, Nama Empat-Huruf ini harus disebut seolah-olah ia dieja Adonai, Nama yang menandakan Allah sebagai Kepala bagi semua. Pada masa-masa yang lain, ia seharusnya disebut sebagai Hashem, yang bererti secara literalnya “Nama itu”.

 

Dalam terjemahan Mishnah oleh H Danby (kurun kedua BCE sehingga kurun kedua CE), ia menyatakan bahawa:

 

Pada waktu pendamaian Nama ini akan disebut oleh Imam Besar seperti ianya ditulis dan tidak menggunakan nama samaran. Yoma 3:8; 6:2; Tamid 7:2.

 

Pelbagai sebutan di kalangan Kumpulan Nama-nama Kudus adalah seperti berikut:

 

Mesiah yang Maha Tinggi

 

YaHVah YaHVaHoshea

 

Yahu’wey Yahushu’a

 

Yahaweway Yahshua

 

Yhwh Yeshua

 

and terutamanya:

 

Yahwey Yahoshua

 

Buku kecil 1984 yang dipunyai oleh Jehovah Witnes The Divine Name that will endure forever, menulis pada mukasurat 7 bahawa “Kebenarannya adalah, tidak ada orang yang pasti bagaimana nama Allah ini disebut pada asalnya”.

 

Inia dalah satu pernyataan yang terus terang dari suatu golongan yang menyebut Nama ini sebaga- Yehovah, yang mana tidak difahami oleh orang Ibrani kuno dengan tambahan sebutan “J”. Mereka juga bersetuju dalam mukasurat 11, bahawa ianya tidak salah untuk menggunakan sebutan dalam bentuk Yahweh. Sebutan kata Yesus berkembang dari kata Lesous (SGD 2424) Yuhani, yang disebut ee-ay-sooce. Ia digunakan dlam Septuagint (LXX) terjemahan oleh tujuh puluh [dua] cendekiawan Ibrani bagi Ibrani Hellenistik di seluruh Timur.

 

Idea ini berkembang dari Kisah:

 

Kisah 4:12  12 Dan keselamatan tidak ada di dalam siapapun juga selain di dalam Dia, sebab di bawah kolong langit ini tidak ada nama lain yang diberikan kepada manusia yang olehnya kita dapat diselamatkan."

 

Nama Aramaik yang mana Mesiah telah dikenali menjelaskan peranannya dan penyelesaian tugasnya dengan berjaya. Idea ini boleh menjadi yang kita harus tahu dan, dengan intonasi yang betul, dengan sebutan yang baik pada nama yang menyelamatkan ini. Idea ini membuat satu penghinaan terhadap Allah yang Maha Besar berbicara dengan kita dalam apa juga bahasa tetapi bukan Ibrani dan juga melarang nubuatan.

 

Yesaya 28:11  11 Sungguh, oleh orang-orang yang berlogat ganjil dan oleh orang-orang yang berbahasa asing akan berbicara kepada bangsa ini

 

Apabila bercakap kepada orang Israel yang berbahasa Ibrani yang tidak menurut, Allah mengatakan bahawa Dia akan bercakap kepada mereka dalam bahasa asing.

 

Ini meletakkan tahap nubuatan bagi dunia yang berbahasa Yunani dan Ibrani Hellenistik. Seperti yang disebut, semua nabi memikul saksi bahawa pendamaian kita datang dari hasil iman kita.

 

Kisah 10:43  43 Tentang Dialah semua nabi bersaksi, bahwa barangsiapa percaya kepada-Nya, ia akan mendapat pengampunan dosa oleh karena nama-Nya."

 

Sekiranya pemanggilan dan pembaptisan kita hanya akan sah sekiranya nama yang digunakan adalah Ibrani, maka mesti tertanya-tanya sama ada Allah kita adalah Maha Besar. Kebanyakan orang yang berbicara Ibrani dari tahun Yobel 39 tidak memberi tindak balas sama ada ini adalah benar. Banyak daripada orang Israel yang mana sekarang berbicara bahasa asing, malah Yunani, menerima perhubungan Perjanjian Baru dengan Satu Allah yang Benar. Pintu dibuka kepada orang munafik yang mana harus juga memahami siapa Allah yang Maha Besar dan siapa MesiahNya.

 

Yohanes 17:3  3 Inilah hidup yang kekal itu, yaitu bahwa mereka mengenal Engkau, satu-satunya Allah yang benar, dan mengenal Yesus Kristus yang telah Engkau utus.

 

Kita membaca:

 

Amsal 22:1  1 Nama baik lebih berharga dari pada kekayaan besar, dikasihi orang lebih baik dari pada perak dan emas.

 

Kita seharusnya melihat bagaimana pemikiran orang Ibrani mengenai perkataan nama yang digunakan Ron atau John bukan satu nama yang lebih baik daripada satu dengan yang lain. Ianya adalah estimasi orang lain tehadap sikap kita yang membuat kita mempunyai nama yang baik atau jahat, bererti berkeyakinan atau boleh dipercayai.

 

Mazmur 10:7 Orang ini memegahkan kereta dan orang itu memegahkan kuda, tetapi kita bermegah dalam nama TUHAN, Allah kita.

 

Mungkin kita kuat dengan keyakinan dalam hal mempercayai dalam Allah kita. Ini tidak berhubungan dengan sebutan Ibrani yang tidak diketahui. Semua boleh mempunyai keyakinan sementara terhadap kuda dan kereta kuda, atau misile dan kereta kebal.

 

Ianya juga dari idea pagan bahawa nama dewa setempat harus dilindungi supaya sebutannya yang betul oleh ahli sihir tidak membolehkan penawanan kota atau kaabah dewa tersebut. Dalam hal ini adalah Yerusalem atau kaabah di Elephantine. Ia adalah praktik yang digunakan oleh oang Mesir, orang Babilon dan orang Roma. Idea ini juga didapati dalam pemujaan moderen dan di kalangan suku kaum Amerika yang percaya kepada sistem kepercayaan totemik dan shamanik.

 

Teori tentang ‘nama’ adalah dalam realitinya dasar fundamental dari lebih daripada setengah idea-idea keagamaan di Mesir.

 

Deklamasi atau melopoepia – bunyi suara dari bahasa yang tertua – adalah dianggap sebagai mengeluarkan semula bunyi yang harmoni, yakni vibrasi benda, yang mana satu daripada tanda unsur yang penting.

 

Bunyi suara ini 9khrou; petikan G. Maspero, Bibl. Egyptol. I [1893] melahirkan kuasa sihir (hikau). (ERE, art. Names, Egyptian, ms 151-153).

 

Semua teks, ritual dan magik di Mesir terletak pada fakta bahawa nama yang difahami mempunyai jiwa benda, dan merupakan bahagian yang paling rahasia dalam seluruh makluk hidup kerana ia adalah sebab utama dia hidup. Oleh itu nama itu adalah ego. Ia adalah yang paling halus dari pelbagai jiwa individu.

 

…nama orang Mesir sudah pasti adalah suatu jiwa – suatu makluk hidup yang wujud dengan sendiri – bahawa teks yang paling penting dan tua menjadikan ia elemen yang perlu dalam operasi persihiran mereka. …Mengutuk atau perasaan benci oleh nama individu membuat dia melukai dia dalam semua kuasa olahan yang ‘mengikat’ nama itu… Pada masa zaman monumen kuno, demi untuk memberikan subjek kehidupannya atau kematiannya, kebanyakan daripada perlindungan yang mana totem dan namanya memberikan kepada suku kaum primitif, Mesir mempunyai sistem afiliasi yang sempurna kepada pemujaan terhadap beberapa tuhan-penjaga, permulaan kedalam misteri-misteri tuhan. Amkhu kecil yang dianggap oleh orang yang memulakan adalah diikuti oleh nama tuhan, dimana manusia berhutang kesetiaan, dan daripada siapa dia menerima perlindungan dalam hidup ini dan kehidupan yang akan datang… nama kudus, yang bersatu tetapi keliru dengan yang dimiliki oleh manusia, menandakan obligasi timbal-balik dan tugas-tugas, yang mana oleh derajat memberikan satu sifat moral (ERE, art, Body, Egyptian, ms. 153).

 

Kamahiran ini dan penggunaan nama-nama bagi tujuan pemujaan didapati dalam semua masyarakat kuno dan moderen.

 

James Frazer, dalam The Golden Bough, Jilid 2, bab Taboo and the Perils of the Soul, dalam mukasurat 387-391, berkata:

…sama seperti keganasan tersembunyi mengungkap namanya yang sebenar kerana dia takut bahawa ahli nujum menggunakan dengan tujuan jahat, maka dia berharap bahawa tuhannya harus sebaliknya memelihara nama-nama rahasia, agar tuhan-tuhan yang lain atau malah manusia harus belajar  bunyi mistik dan justru itu boleh menyulapkan mereka. Tidak dimanapun juga konsep kejam yang tersembunyi ini dan kebaikan sihir dari nama kudus dipegang dengan lebih kuat atau lebih berkembang daripada di Mesir kuno, dimana ketakhyulan tentang masa lalu disimpan didalam hati orang kurang sedikit efektifnya dari badan kucing dan buaya dan kumpulan haiwan kudus yang lain yang berada dalam kuburan batu mereka.

 

Konsep ini diilustrasikan oleh satu cerita yang mana memberitahu bagaimana Isis halus memakai nama rahasianya dari Ra, tuhan matahari orang Mesir. Isis, menurut cerita, adalah seorang wanita yang mempunyai kata-kata yang kuat, dan dia merasa letih terhadap dunia lelaki, dan merindui kepada dunia tuhan-tuhan. Dan bermeditasi dalam hatinya, dengan berkata, “Tidakkah saya boleh melalui kebaikan dari nama besar Ra membuat diri saya dewi dan memerintah seperti lelaki di langit dan bumi?”.

 

Kerana Ra mempunyai banyak nama, tetapi nama yang besar yang memberikan dia semua kuasa keatas tuhan dan manusia tidak diketahui oleh sesiapapun tetapi hanya oleh dia sendiri. Sekarang  tuhan itu pada masa ini sudah tua; dia mengumpul air lir di mulut dan ludahnya jatuh di tanah. Jadi Isis mengambil ludah itu beserta tanah , dan melumatnya menjadi ular dan meletakkannya di jaan di mana tuhan besar lalu setiap hari ke dalam kerajaan keduanya atas kehendak hatinya. Dan apabila dia datang seperti kebiasaannya, diikuti oleh tuhan-tuhan lain, ular keramat itu menyengat dia, dan tuhan itu membuka mulutnya dan meratap, dan ratapannya naik ke sorga. Dan tuhan-tuhan yang menemaninya berteriak, “Mengapa dengan kamu?” dan tuhan-tuhan itu berteriak, “Lihatlah!” Tetapi dia tidak boleh menjawab; rahangnya bergertakan, kakinya bergetar, racun itu merebak di seluruh dagingnya seperti sungai Nil mengalir ke seluruh tanah. Apabila tuhan besar itu menenangkan hatinya, dia berseru kepada pengikutnya, “Datanglah kepada aku, hai anak-anakku, keturunan dari tubuhku. Aku adalah sang putera, anak kepada sang putera, keturunan kudus tuhan. Bapaku merencanakan namaku; bapaku dan ibuku memberikan namaku, dan ia kekal tersembunyi dalam tubuhku sejak kelahiranku, bahawa tidak ada ahli sihir yang mempunyai kuasa sihir keatas aku saya keluar untuk melihat apa yang aku buat, aku berjalan dalam dua jalan yang aku ciptakan, dan lihatlah! Sesuatu menyengat saya. Apakah ia, aku tidak mengetahuinya.

 

Adakah ia api? Adakah ia air? Hatiku terbakar, dagingku bergelora, semua kakinya bergetar. Bawahkah aku anak-anak tuhan dengan kata-kata kesembuhan dan yang mempunyai pemahaman, yang mempunyai kuasa sampai ke sorga.” Kemudian datang kepadanya anak-anak tuhan, dan mereka sangat berdukacita. Dan Isis datang dengan mulut yang penuh dengan nafas hidup, yang mana ucapannya boleh menghilangkan sakit, yang perkataannya menghidupkan orang mati. Dia berkata, “apakah yang terjadi Bapa yang Kudus? Apakah yang terjadi?” tuhan kudus  membuka mulutnya, dia berkata, “Aku berjalan dalan jalanku, aku berjalan atas kehendak hatiku dalam dua wilayah yang aku buat untuk melihat ciptaanku, dan lihatlah seekor ular yang aku tidak nampak menyengat aku.

 

Adakah ia api? Adakah ia air? Aku lebih sejuk dari air, aku lebih panas dari api, semua kakiku berpeluh, mataku tidak tetap, aku tidak dapat melihat langit, air di atas mukaku sama seperti pada musim panas.” Kemudian Isis berkata, “Beritahu aku namamu Bapa yang kudus, kerana manusia akan hidup yang dipanggil dengan namanya.” Kemudian Ra menjawab, “Aku menciptakan langit dan bumi, saya meletakkan gunung-ganang, aku menciptakan laut yang luas, saya menciptakan dua horizon seperti tabir. Akulah yang membuka matanya dan menjadi terang, dan yang menutup matanya dan menjadi gelap.

 

Atas perintahnya sungai Nil melimpah, tetapi tuhan-tuhan tidak mengetahui namanya. Aku adalah Khepera pada awaktu pagi, aku adalah Ra pada waktu tengahari, aku adalah Tum pada waktu petang.” Tetapi racun itu tidak terkeluar dari tubuhnya; ia menular lebih dalam lagi, dan tuhan yang besar ini tidak lagi bisa berjalan. Kemudian Isis berkata kepadanya, “Itu bukan nama kamu yang kamu katakan kepadaku. Oh beritahu aku, bahawa racun itu akan pergi; kerana dia akan hidup apabila namanya disebut.’ Sekarang racun itu membakar seperti api, ia lebih panas daripada haba api. Tuhan itu berkata, “Aku bersetuju bahawa Isis meneliti aku, dan bahawa namaku akan pergi dari dadaku kepada dadanya.” Kemudian tuhan itu menyembunyikan dirinya daripada tuhan-tuhan yang lain, dan tempatnya dalam kapak kekekalan telah kosong. Justru itu, begitulah nama tuhan besar itu diambil daripadanya, dan Isis, si ahli sihir  berkata, “Keluarlah racun, pergiah dari Ra. Ianay Aku yang melenyapkan racun dan membuangnya ke bumi; kerana nama tuhan besar telah diambil daripadanya. Biarlah Ra hidup dan biarlah racun itu mati.”Demikian kata Isis, ratu tuhan-tuhan, dia yang mengetahui Ra dan nama sebenarnya.”

 

Justru itu, kita lihat bahawa nama sebenar tuhan, yang mana kuasanya tidak boleh dileraikan, yang sepatutnya disimpan hampir kepada erti kata fizikal, berada dalam dadanya, yang mana ia boleh diambil melalui pembedahan dan memindakan semua kuasa luar biasanya kepada dada orang lain.

 

Di Mesir percubaan seperti yang Isis lakukan untuk menyesuaikan kuasa tuhan yang tinggi melalui pemilikan dari namanya bukan semata-mata satu lagenda yang diberitahu tentang makluk mitikal dari masa dahulu; setiap ahli sihir Mesir berkeinginan untuk menggunaan kuasa dengan cara yang sama. Kerana ia dipercayai bahawa dia yang memiliki nama betul memiliki tuhan yang sebenar atau menusia, dan boleh memaksa sewa untuk menuruti dia seperti seorang hamba yang menuruti tuannya.

 

Justru itu, seni magik bermakna mendapatkan dari tuhan-tuhan satu pengungkapan tentang nama-nama mereka, dan dia tidak meninggalkan apa-apa untuk mengerjakan tugasnya. Apabila tuhan berada dalam keadaan lemah atau sifat pelupanya memberitahu ahli sihir tentang adatcpengetahuan yang luar biasa, dewa ini tidak mempunyai pilihan tetapi merendahkan diri kepada manusia atau membayar hukuman dari sifat keras hatinya.

 

Dalam satu papyrus, kita mendapati tuhan Typhon merayu: “Aku meminta kamu melalui nama yang sebenar, dalam kebaikan yang mana kamu tidak boleh tolak untuk mendengar”; dan dalam yang lain ahli sihir mengancam Osirus bahawa sekiranya tuhan tidak melakukan kehendaknya dia akan memanggil dia dengan kuat dalam liang Busirus. Jadi dalam Lucan, ahli sihir Thessalian didatangai oleh Sextus Pompeius sebelum peeprangan Pharsalia mengancam untuk memanggil dengan kemarakan nama sebenar mereka sekiranya mereka tidak melakukan kehendaknya. Di Mesir moderen, ahli sihir masih bekerja dalam pesona lamanya dengan cara kuno yang sama; hanya nama tuhan yang dia sulapkan adalah berbeda. Manusia yang tahu “nama yang paling besar” bagi Allah, boleh, kita diberitahu, dengan hanya menyebutnya ia membunuh dan orang yang hidup, menghidupkan oang mati, memindakan dirinya dimana sahaja dia mahu, dan melakukan mukjizat. Sama juga dengan orang Arab di bahagian Utara Afrika pada masa sekarang “kuasa pada nama adalah bahawa apabila seseorang mengetahui nama yang sebenar, jin jarang menjawab panggilan dan menuruti; mereka adalah hamba kepada nama-nama magik;. Demkian juga dengan orang Cina kuno pada zaman dahu telah didominasikan oleh gagasan bahawa makluk adalah berhubungan dengan nama-nama mereka, supaya pengetahuan manusia tentang nama-nama hantu membolehkan dia menggunakan kuasa keatasnya dan melenturkannya kepada kehendaknya.

 

Kepercayaan dalam kebaikan sihir dalam nama-nama kudus telah dikongsikan oleh orang Roma. Apabila mereka duduk dihadapan kota itu, imam mengajukan dewa pengawal tempat itu satu bentuk doa atau mantera, menjemput dia untuk meninggalkan kota yang dikepung itu dan datang ke Roma, yang akan melayan dia dengan sebaik atau lebih baik daripada yang pernah dia rasai di rumah lamanya. Dengan itu, nama dewa pengawal Roma menyimpan satu rahasia yang besar, kalau-kalau musuh republik akan membujuk dia keluar, malah orang Roma itu sendiri telah membuat banyak tuhan-tuhan meninggalkan tempat tertentu, seperti tikus, nasib kota yang jatuh telah melindungi mereka dalam masa-masa gembira. Nay, nama sebenar, bukan semata-mata dari dewa pengawal, tetapi dari kota itu sendiri, telah dibungkus dalam misteri dan mungkin tidak pernah disebut, walaupun pada ketika upacara kudus.

 

Beberapa Valerius Soranus, yang berani untuk membocorkan rahasia yang berharga ini, telah dibunuh atau berkesudahan dengan perkara buruk. Dengan cara ini, ianya seolah-olah, golongan Asiria kuno dilarang untuk menyebut nama-nama mistik kota mereka; dan sehingga zaman moderen, golongan Cheremiss dari Caucasus memelihara nama-nama rahasia komunal kampung mereka dari motif ketakhyulan (Frazer, ibid., ms. 387-391).

 

Doktrin “nama yang besar” mula muncul dalam karya Justin Martyr, seorang Samaria yang menjadi Kristian yang telah menulis pada pertengahan kurun yang kedua CE. Justin telah membuat suatu fakta yang penting tentang perbincangannya yangbanyak dengan orang Ibrani, perbincangan yang mempengaruhi dengan kuat fikirannya berkenaan dengan nama kudus Yahweh. Dia memberitahu kita dengan jelas:

 

Dan semua orang Yahudi walaupun sekarang mengajar bahawa dewa yang tidak bernama bercakap kepada Musa (I Apol., 63).

 

Justin kemudiannya menyuarakan pendapat ini:

 

Kerana tidak ada orang yang boleh menyebut nama dewa yang amat besar, dan sekiranya ada orang yang berani untuk berkata bahawa terdapat nama, dia akan mengalami kegilaan yang teruk (I Apol., 61).

 

Tetapi kepada bapa atas segalanya, yang tidak dilahirkan, tidak ada nama yang diberikan. Kerana apa sahaja nama panggilannya, dia mempunyai sebagai penatuanya orang yang memberikan dia nama itu tetapi perkataan ini, Bapa, dan Dewa, dan Pencipta, dan Tuhan, dan Tuan, bukan nama tetapi sebutan yang berasal dari perbuatan baik dan fungsi (II Apol., 6).

 

Justin kemudiannya, beberapa kali, bercakap tentang Dewa dan Bapa yang “amat besar” dan yang “tidak boleh disebut”.

 

Sekarang kita tahu bahawa kebenaran separuh ini telah didirikan pada zaman Justin. Ianya benar bahawa apa sahaja nama yang dibuat oleh manusia bagi Bapa adlah salah. Ia juga benar bahawa perkataan seperti bapa, dewa, pencipta, dll. Bukan nama peribadi. Namun Justin mengambil ajaran orang Yahudi bahawa Bapa tidak memiliki nama yang kekal yang diberikannya untuk diriNya sendiri. Tetapi nama Kudus Yahovah telah diungkap kepada manusia oleh Yahovah Sendiri dan bukan nama yang diberikan oleh manusia (lihat II Apol., 10, 13, Typho, 126, 127).

 

Orang Ibrani menyebut istilah Yahovah (SHD 3068) sebagai Adonai dan Yahovih (SHD 3069) sebagai Elohim. Mereka meninggikan satu daripada yang lain dengan menurut Mazmur 45:6-7. Yang satu adalah Tuhan dan yang satu lagi adalah Allah Benar. Elohim yang benar atau haElohim adalah Eloah.

 

Adakah gaya penggunaan perkataan ini sebahagian daripada rencana yang menyebabkan orang-orang menggunakan dengan salah nama Allah dan telah dihukum? Satu gaya baru Balaam?

 

Tulisan Kitab adalah koleksi perkataan-perkataan yang memelihara iman kepercayaan kita. Kita mendengar atau membaca perkataan apabila kita sedar kita memerlukan dan perlu berubah. Tulisan Kitab tidak menyebut dengan khusus keasalan bahasa, ianya jelas bahawa Allah bertanggung jawab dalam permulaan bahasa umat manusia dan bahasa bertulis. Tentu sahaja, tidak ada yang kesalahan yang wujud dengan perkataan-perkataan kecuali pada ketika kita menggunakannya dengan salah.

 

Bentuk yang betul bagi Yahovah adalah Yahovih bergantung kepada akhiran yang digunakan dalam merujuk kepada dewa. Ianya disebut Yahovah atau Yahovih. Dengan ini. istilah Yahwey adalah juga tidak betul.

 

Perhatian harus diambil untuk mengenal pasti Yahovah yang mana objek penyembahan. Kecuali dewa itu dikenal pasti dan difahami sebagai Allah yang Maha Tinggi, Yahovah Warga Semesta, yakni Eloah, maka fahaman Monoteisme Allah telah dikompromi dan fahaman Binitarianisme sekali lagi diperkenalkan. Nama Jehovah atau Yahovah digabungkan dengan sepuluh lagi gelaran.

 

Nama-nama ini berada dalam susunannya seperti didalam teks Ibrani:

 

Jehovah-JirehJehovah akan melihat atau menyediakan (Kej. 22:14).

 

Jehovah-RophekaJehovah yang menyembuh (Kel. 15:26).

 

Jehovah-NissiJehovah my Sepandukku (Kel. 17:15).

 

Jehovah-MekaddishkemJehovah yangmenyucikan kamu (Kel. 31:13; Im. 20:8; 21:8; 22:32; Yeh. 20:12).

 

Jehovah-ShalomJehovah [memberi] damai (Hakim 6:24).

 

Jehovah-Zeba’othJehovah Alam Semesta (1Sam. 1:3 seringkali disebut).

 

Jehovah-ZidkenuJehovah Kebenaran kita (Yer. 23:6; 33:16).

 

Jehovah-ShammahJehovah Ada disana (Yeh. 48:35).

 

Jehovah-’ElyonJehovah Maha Tinggi (Maz. 7:17; 47:2; 97:9).

 

Jehovah-Ro’iJehovah gembalaku (Maz. 23:1).

 

Psalm 23 menggunakan tujuh sifat keperibadian diberikan oleh nama-nama Allah:

 

Verse 1 menyampaikan konsep 1 (Jehovah-Jireh).

 

Verse 2 menyampaikan konsep 5 (Jehovah-Shalom).

 

Verse 3 menyampaikan konsep 2 dan 7 (Jehovah-Ropheka and Jehovah-Zidkenu).

 

Verse 4 menyampaikan konsep 8 (Jehovah-Shammah).

 

Verse 5 menyampaikan konsep 3 dan 4 (Jehovah-Nissi and Jehovah Mekaddishkem).

 

Alkitab Companion (Ap. 4) membuat satu siri perdebatan bagi El sebagai yang maha besar walaupun perkataan ini tidak pernah diterjemahkan. Konteks ini sebenarnya adalah sebagai El Shaddai. Penggunaan El dianggap sebagai Allah yang Maha Besar. Elohim digunakan dalam erti kata Allah sebagai Pencipta kerana Allah menciptakan dan mentahbiskan hukum di dalam tangan pengantara.

 

Elohim adalah bentuk jamak. El digunakan sebagai akar bagi deskripsi kualitatif Allah. Hanya Eloah yang merupaka Allah Besar dan merupakan objek penyembahan bagi umat-umatNya (lihat juga Companion Bible, Ap. 4).

 

El dianggap sebagai Allah yang mengetahui segala sesuatu (pertama kali disebut dalam Kej 14:18-22) dan melihat segala sesuatu (Kej 16:13) dan melakukan semua perkara bagi umatnya (Maz 57:2) dan dalam dia semua sifat ilahi berpusat padanya (Companion Bible, ibid). Bagaimana pun, fakta bahawa El adalah akar yang ada pada nama-nama dan gelaran yang mana menandakan bahawa ianya semata-mata akar ditempat dimana perbedaan kualitatif didemonstrasikan dalam dewa-dewa yang bertindak dibawah delegasi. Sebagai contoh, Malaikat Yahovah juga El Bethel atau Allah dalam Rumah Allah.

 

Dalam perktaan lain, ia mendemonstrasikan kekuasaan dalam struktur, hanya Eloah yang bersifat tunggal bagi penyembahan.

 

El Elyon  dalahnama yang diaplikasikan kepada Eloah sebagai El Yang Maha Tinggi. Dia adalah Allah yang Maha Tinggi. Dia adalah Allah Bapa seperti yang kita tahu dalam terjemahan Yunani dari nama dalam Lukas 1:35. El Elyon adalah dewa yang membahagikan bangsa (Ul 32:8). Dia memberikan Israel sebagai bahagian Yahovah. Justru itu, Yahovah disini adalah Yahovah Israel dan lebih rendah daripada Eloah atau El Elyon.

 

Ianya Eloah atau El Elyon yang merupakan objek penyembahan dan Israel tidak menyembah elohim yang lebih rendah. Perhatikan Ulangan 32:8 telah diubah dalam teks Masoretik untuk menjajarkannya menurut kepada jumlah anak-anak Israel dan bukannya anak-anak Allah seperti asalnya atau jumlah malaikat (LXX) atau elohim atau tuhan-tuhan (DSS).

 

OM MANI PADME HUM

Ini adalah mantera yang terkenal, mempunyai maksud:

 

“hujanilah permata didalam lotus” atau

 

“pujilah persatuan kuasalelaki dan perempuan!”

 

Dari Lotus Sutra, mantera ini berhubungan dengan dewa pelindung Avalokitesvara (Cina Kuan Yin), bodhisattva yang berbelas kasihan. Ianya dipercayai oleh golongan Tibetan bahawa penggunaannya akan memberikan karma yangbaik. Silabusnya ditulis pada batu dinding di seluruh negara dan ditulis roda doa yang sentiasa berputar.

 

Dalam wilayah Buddha Tibetan, doa yang paling lazim yang boleh didapati dimana sahaja, adalah OM Mani Peme Hung, mantera dari Chenrezi, Buddha yang berkasihan. Mantera ini berasal dari India. Sementara ia bergerak dari India ke Tibet, sebutannya berubah kerana beberapa bunyi sebutannya dalam Sanskrit India sukar bagi golongan Tibetan untuk menyebutnya.

 

Sanskrit; OM MANI PADMA HUM

 

mantera Avalokitesvara

 

Tibetan; OM MANI PEME HUNG

 

mantera Chenrezi

 

Silabus ‘OM’ dinyatakan dalam Bramanas awal (sekitar 800 BCE) sebagai rakan kudus tatha, yakni ‘jadilah ia’. ‘Hum’ juga mempunyai aspek kepastian seperti apabila kita menggunakan perkataan ‘Amen’.

 

Dari OM, pranava-Upanised (sekitar 500 BCE) mengasalkan seluruh ciptaan.

 

Juga, ritual bagi imam Brahman yang mana dengan ucapan OM ini sebelum dan selepas korban menyembuhkan segala kecacatan…tidak ada teks yang kudus harus dibaca tanpanya…OM disebut sebanyak 1,000 kali menunaikan semua permintaan (ibid., ms. 109).

 

Maksud literal  dari formula adalah: ‘Jadilah! O Lotus Permata! Amen!’ Ini adalah satu bentuk mantera untuk meminta, suatu tuah yang mendorong azimat. Mani adalah gelaran yang diberikan kepada para pertapa mistikal (siddhi) yang telah menyebut Om Mani  100,000 kali atau lebih (ERE, art Jewel (Buddhist), Jil 7. ms. 556).

 

Imam ahli sihir memberikan semua kuasanya untuk ‘mengetahui’ (rokhu) susunan yang tepat nama ini, kualitinya, kuantitinya musikal tonalitinya, dan deklamasinya. Naynyian sihir (khrou) yang menghasilkan semua elemen memberikan dia yang memiliki sepenuhnya nama-nama jiwa justru yang dibangkitkan.

 

Panggilan yang tidak boleh dilawan yang mana menarik unsur penting mereka semua makluk, yang kelihatan dan yang tidak kelihatan, harus menjawab. Roh-roh, jin-jin, orang yang mati, tuhan yang paling berkuasa, tidak boleh mengelakkannya. Dan selepas kurun-kurun berlalu, apabila magik individu, bersama dengan yang rasmi, mengembangkan kuasa kultus yang merbahaya, proses-proses ini tidaklah berlainan (ERE, art. Names (Egyptian). Jil 9. ms.152).

 

Mesir masih memelihara beberapa sifat agama primitif (petikan Names (Primitive)), secara praktikal tidak disebut, yang mana keasalan dan maksud tepatnya boleh dijelaskan dari konteks itu.

 

Beginilah firman TUHAN, Raja dan Penebus Israel, TUHAN semesta alam: "Akulah yang terdahulu dan Akulah yang terkemudian; tidak ada Allah selain dari pada-Ku. …Adakah Allah selain dari pada-Ku? Tidak ada Gunung Batu yang lain, tidak ada Kukenal!" (Yes 44:6-8)

 

Terdapat dua Yahovah disini, Yahovah Israel dan Yahovah Alam Semesta yang lebih tinggi darinya yang merupakan Alfa dan Omega dan Gunung Batu dan Penebus Yahovah Israel.

 

Ini adlaah Alah Satu yang Benar, Eloah, ELohim yang mengurapi Yahoveh atau Elohim Israel sebagai Elohim dalam Mazmur 45:6-7, dan Ibrani 1:8 mengenal pasti elohim sebagai Kristus. Justru mereka adalah lebih tinggi dn lebih rendah. Dan yang lebih rendah mempunyai rakan (metoxus) atau teman dalam persidangan seperti yang kita lihat dari teks asal Yunani dalam Ibrani dan LXX. Kita harus lihat bahawa yang menjadi juruselamat dan penebus umat Israle juga mempunyai Juruselamat dan Penebus.

 

Kita harus faham dengan betul maksud YHVH dan pengungkapan di Sinai sebagai ‘eyeh ‘asher ‘eyeh atau Aku adalah Aku. YHVH bererti Dia yang menjadikan dan merupakan bentuk orang ketiga dari pengungkapan (lihat Oxford Annotated RSV) yang digunakan oleh yang lebih rendah.

 

Sama juga, adakah seteru itu nama atau sifat karakter? Adakah ia bergantung kepada konteksnya?

 

Pengetahuan tentang nama-nama Allah menunjukkan pemahaman terhadap Alkitab. Kesalahan yang paling biasa terjadi mengenai nama Allah berpunca dari Mazmur 83:18.

 

Mazmur 83:18  18 supaya mereka tahu bahwa Engkau sajalah yang bernama TUHAN (YAHOVAH), Yang Mahatinggi atas seluruh bumi. (KJV)

 

Mazmur 83:18  18 supaya mereka tahu bahwa Engkau sajalah yang bernama TUHAN (YHVH), Yang Mahatinggi atas seluruh bumi. (RSV).

 

Companion Bible mempunyai catatan tentang nama Yehovah dalam Apendiks 4,II Yehovah dipercayai bererti yang Kekal atau yang Abadi. Definisinya dalam:

 

Kejadian 21:33  33 Lalu Abraham menanam sebatang pohon tamariska di Bersyeba, dan memanggil di sana nama TUHAN, Allah yang kekal.

 

Kekekalan disini adalah dari Ibrani ‘olam yang bererti jangka masa. Keasalan perkataan Yehovah dipercayai Dia yang dahulu dan yang akan datang.

 

Terdapat masalah dalam pengaplikasikan nama yang diberikan di Sinai dengan hanya Yehovah.

 

Keluaran 3:14  14 Firman Allah kepada Musa: "AKU ADALAH AKU." Lagi firman-Nya: "Beginilah kaukatakan kepada orang Israel itu: AKULAH AKU telah mengutus aku kepadamu."

 

Aku disini adalah hayah (SHD 1961) yang bererti yang wujud, yang akan menjadi.

 

Companion Bible memberikan teks ‘ehyeh ‘asher ‘ehyeh, dan menterjemahkannya sebagai Aku adalah Aku (atau menjadi) (lihat catatan dan Ap. 48), perhatikan juga bahawa Yehovah bererti Dia Akan dibicarakan oleh orang. Para cendikiawan Oxford melihat dalam Oxford Annotated RSV mereka bahwa Yahweh adalah sebenarnya bentuk orang yang ketiga dari katakerja yang sesungguhnya bererti Dia menjadikan.

 

Teks ini merujuk kepada Keluaran 6:3 da Yesaya 26:4. TIga teks ini adalah tiga tempat dalam Versi Authorised dimana teks ini disalin dan dicetak dalam huruf yang besar. Teks dalam Mazmur 83:18 digabungkan dengan gelaran lain dengan nama Yehovah yakni Elyon atau Yang Maha Tinggi. Ini adalah gelaran yang membedakan seperti yang kita lihat. Nama Yehovah adalah salinan semula yang tidak tepat. Satu lagi salian semula adalah Yahweh. Ini juga tidak tepat.

 

Dua lagi teks yang lain berbunyi:

 

Keluaran 6:3  3 Aku telah menampakkan diri kepada Abraham, Ishak dan Yakub sebagai Allah Yang Mahakuasa, tetapi dengan nama-Ku TUHAN Aku belum menyatakan diri.

 

Yesaya 26:44 Percayalah kepada TUHAN selama-lamanya, sebab TUHAN ALLAH adalah gunung batu yang kekal

 

Terdapat keadaan didalam Kitab dimana nama seseorang ditukar apabila peranan mereka atau perhubungan mereka dengan Allah dberubah

 

Nehemia 9:7 Engkaulah TUHAN, Allah yang telah memilih Abram dan membawanya keluar dari Ur-Kasdim dan memberikan kepadanya nama Abraham.

 

Kejadian 17:5 Karena itu namamu bukan lagi Abram, melainkan Abraham, karena engkau telah Kutetapkan menjadi bapa sejumlah besar bangsa.

 

Nama Abram telah ditukar selepas Allah berjanji menjadikan dia bapa kepada bangsa-bangsa dan menjadi seorang yang setia dalam iman.

 

Perhubungan ini menyebabkan perubahan dalam nama isterinya.

 

Kajadian 17:15 Selanjutnya Allah berfirman kepada Abraham: "Tentang isterimu Sarai, janganlah engkau menyebut dia lagi Sarai, tetapi Sara, itulah namanya.

 

Dan juga, dibawah perhubungan Perjanjian Baru nama individu telah diubah.

 

Yoahanes 1:42  42 Ia membawanya kepada Yesus. Yesus memandang dia dan berkata: "Engkau Simon, anak Yohanes, engkau akan dinamakan Kefas (artinya: Petrus)."

 

Mesiah mempunyai nama baru yang secocok dengan peranannya.

 

Wahyu 19:12  12 Dan mata-Nya bagaikan nyala api dan di atas kepala-Nya terdapat banyak mahkota dan pada-Nya ada tertulis suatu nama yang tidak diketahui seorangpun, kecuali Ia sendiri.

 

Ibrani 1:4  4 jauh lebih tinggi dari pada malaikat-malaikat, sama seperti nama yang dikaruniakan kepada-Nya jauh lebih indah dari pada nama mereka.

 

Wahyu 3:12 12 Barangsiapa menang, ia akan Kujadikan sokoguru di dalam Bait Suci Allah-Ku, dan ia tidak akan keluar lagi dari situ; dan padanya akan Kutuliskan nama Allah-Ku, nama kota Allah-Ku, yaitu Yerusalem baru, yang turun dari sorga dari Allah-Ku, dan nama-Ku yang baru.

 

Penyelasai Spiritual juga akan menerima nama-nama baru.

 

Wahyu 2:17 Siapa bertelinga, hendaklah ia mendengarkan apa yang dikatakan Roh kepada jemaat-jemaat: Barangsiapa menang, kepadanya akan Kuberikan dari manna yang tersembunyi; dan Aku akan mengaruniakan kepadanya batu putih, yang di atasnya tertulis nama baru, yang tidak diketahui oleh siapapun, selain oleh yang menerimanya."

 

Semua mereka yang mendapat bahagian dalam kebangkitan yang pertama menerima nama-nama baru.

 

Kisah 4:12 Dan keselamatan tidak ada di dalam siapapun juga selain di dalam Dia, sebab di bawah kolong langit ini tidak ada nama lain yang diberikan kepada manusia yang olehnya kita dapat diselamatkan."

 

Nama disini adalah Yesus Kristus atau Yahoshua Mesiah. Nama ini bererti kegenapan pada peranan korban dan bukan penggunaannya menyediakan keselamatan. Yesus juga diselamatkan dan ditebus oleh Allah dan bapanya.

 

Yohanes 20:17 Kata Yesus kepadanya: "Janganlah engkau memegang Aku, sebab Aku belum pergi kepada Bapa, tetapi pergilah kepada saudara-saudara-Ku dan katakanlah kepada mereka, bahwa sekarang Aku akan pergi kepada Bapa-Ku dan Bapamu, kepada Allah-Ku dan Allahmu."

 

Keluaran 34:14  Sebab janganlah engkau sujud menyembah kepada allah lain, karena TUHAN, yang nama-Nya Cemburuan, adalah Allah yang cemburu.

 

Yesaya 63:16  Bukankah Engkau Bapa kami? Sungguh, Abraham tidak tahu apa-apa tentang kami, dan Israel tidak mengenal kami. Ya TUHAN, Engkau sendiri Bapa kami; nama-Mu ialah "Penebus kami" sejak dahulu kala.

 

Keluaran 3:15  Selanjutnya berfirmanlah Allah kepada Musa: "Beginilah kaukatakan kepada orang Israel: TUHAN, Allah nenek moyangmu, Allah Abraham, Allah Ishak dan Allah Yakub, telah mengutus aku kepadamu: itulah nama-Ku untuk selama-lamanya dan itulah sebutan-Ku turun-temurun.

 

2 Samuel 23:22  Itulah yang diperbuat Benaya bin Yoyada; ia mendapat nama di antara ketiga puluh pahlawan itu.

 

1Raja 18:24  Kemudian biarlah kamu memanggil nama allahmu dan akupun akan memanggil nama TUHAN. Maka allah yang menjawab dengan api, dialah Allah!" Seluruh rakyat menyahut, katanya: "Baiklah demikian!"

 

Yesaya 9:6 Sebab seorang anak telah lahir untuk kita, seorang putera telah diberikan untuk kita; lambang pemerintahan ada di atas bahunya, dan namanya disebutkan orang: Penasihat Ajaib, Allah yang Perkasa, Bapa yang Kekal, Raja Damai.

 

Yesaya 42:8 Aku ini TUHAN, itulah nama-Ku; Aku tidak akan memberikan kemuliaan-Ku kepada yang lain atau kemasyhuran-Ku kepada patung.

 

Yesaya 63:16 Bukankah Engkau Bapa kami? Sungguh, Abraham tidak tahu apa-apa tentang kami, dan Israel tidak mengenal kami. Ya TUHAN, Engkau sendiri Bapa kami; nama-Mu ialah "Penebus kami" sejak dahulu kala.

 

Zakariah 14:9 Maka TUHAN akan menjadi Raja atas seluruh bumi; pada waktu itu TUHAN adalah satu-satunya dan nama-Nya satu-satunya.

 

Matius 7:22  Pada hari terakhir banyak orang akan berseru kepada-Ku: Tuhan, Tuhan, bukankah kami bernubuat demi nama-Mu, dan mengusir setan demi nama-Mu, dan mengadakan banyak mujizat demi nama-Mu juga?

 

Yoahnes 14:14 Jika kamu meminta sesuatu kepada-Ku dalam nama-Ku, Aku akan melakukannya."

 

Kisah 10:43 Tentang Dialah semua nabi bersaksi, bahwa barangsiapa percaya kepada-Nya, ia akan mendapat pengampunan dosa oleh karena nama-Nya."

 

Kisah 10:48  Lalu ia menyuruh mereka dibaptis dalam nama Yesus Kristus. Kemudian mereka meminta Petrus, supaya ia tinggal beberapa hari lagi bersama-sama dengan mereka.

 

Efesus 5:20  Ucaplah syukur senantiasa atas segala sesuatu dalam nama Tuhan kita Yesus Kristus kepada Allah dan Bapa kita

 

Kisah 12:25  Barnabas dan Saulus kembali dari Yerusalem, setelah mereka menyelesaikan tugas pelayanan mereka. Mereka membawa Yohanes, yang disebut juga Markus.

 

1Korintus 6:11  Dan beberapa orang di antara kamu demikianlah dahulu. Tetapi kamu telah memberi dirimu disucikan, kamu telah dikuduskan, kamu telah dibenarkan dalam nama Tuhan Yesus Kristus dan dalam Roh Allah kita.

 

1Petrus 4:16 Tetapi, jika ia menderita sebagai orang Kristen, maka janganlah ia malu, melainkan hendaklah ia memuliakan Allah dalam nama Kristus itu.

 

Yohanes 1:41 Andreas mula-mula bertemu dengan Simon, saudaranya, dan ia berkata kepadanya: "Kami telah menemukan Mesias (artinya: Kristus)."

 

(kecuali dimana mencatatkan semua tulisan Kitab adalah dari Revised Standard Version, 1947).

 

“Dalam nama”. Apakah maksudnya?

Ianya penting untuk memperhatikan bahawa pemujaan Nama Kudus bergantung sepenuhnya pada konstruksi tatabahasa: “dalam nama”. Frasa Perjanjian Lama “dalam nama TUHAN (Ibrani: Yahovah disebut oleh mereka sebagai Yahweh)” adalah jelas sebagai sumber dari iman kepercayaan mereka. Tetapi apakah maksud “dalam nama” ini?

 

Sekarang kita harus meneliti bagaimana perkataan “dalam nama” ini digunakan dlam Kitab. Samuel berkata, “Dengan nama TUHAN yang besar (Ibrani: Yahovah atau Yahweh) tidak akan menyangkal umatnya, kerana TUHAN merasa senang menjadikan kamu kepunyaannya” (1Sam 12:22)  Ayat ini tidak memberi pengertian yang mendalam sekiranya perkataan “dalam nama” menandakan bahawa perkataan “dalam nama TUHAN” digunakan pada beberapa keadaan dalam suatu masa. Sekiranya kau mengubah permulaan ayat ini kepada “Kerana Kesetiaan kepada TUHAN Sendiri…” kita mendapati maksudnya tidak diubah.

 

Pemazmur berkata, “Kami akan berseru keriangan apabila kamu menang dan mengangkat spanduk kamu dalam nama Allah kami” (Mazmur 20:5). Oleh itu kita dapati “dalam nama” telah dijelaskan oleh Kitab sendiri melalui parallelisma Ibrani. “Akan berseru keringan” sama dengan “angkatlah spanduk kamu” – kedua-duanya membawa maksud memuji. “Apabila [Allah}menang” sama dengan “dalam nama Allah kami” – kedua-duanya menandakan bahawa Allah adalah setia kepada firmanNya sendiri. Ini disahkan kemudiannya dalam bab: “Beberapa keyakinan diberikan pada kereta kuda dan beberapa keyakinan diberikan kepada kuda, tetapi kita yakin dalam nama TUHAN Allah kita” (Maz 20:7). Kereta kuda dan kuda-kuda, adalah kontras dengan kesetiaan Allah – kedua-duanya bererti kemenangan (tetapi seperti ayat 8 tunjukkan kesetiaan kepada Allah adalah lebih efektif).

 

Melalui inspirasi Roh Kudus Solomon menulis, “Nama yang baik lebih baik daripada kekayaan besar, rasa dikuatkan adalah lebih baik daripada perak atau emas” (Ams 22:1). Ayat ini membolehkan kita fokus kepada maksud perkataan nama itu sendiri dalam dasar pemikiran Ibrani. Bahagian pertama ayat itu boleh sahaja mengatakan dengan senang “Didapati boleh dipercayai (setia kepada kata-kata seseorang) adalah…” Sekali lagi, kesetiaan, bukan melalui ucpan, telah ditekankan disini. Namun sekiranya beberapa orang Kristian konsiste dalam terjemahan mereka, ini boleh bererti bahawa Bill itu lebih baik dari Bob kerana dia mempunyai nama yang lebih baik.

 

Dalam Perjanjian Baru, kita mendapati bahawa Yohanes  berkata “Aku menulis ini kepada kamu yang percaya kepada nama Anak Allah supaya kamu akan tahu bahawa kamu memperolehi kehidupan yang kekal” (1Yoh 5:13) Dia boleh saja berkata “Aku menulis semua ini kepada kamu yang percaya bahawa Kristus adalah setia…” Dia tentu sahaja tidak bermaksud bahawa dalam beberapa ketika berfikir atau mengucapkan perkataan “Anak Allah” menyelamatkan orang-orang ini.

 

Dalam Roma 10, kita mendapati masalah sebenar bagi sesiapa saja yang menolak pembelajaran Semantic yang lebih baik. Ayat 9 (KJV): “Sebab jika kamu mengaku dengan mulutmu, bahwa Yesus adalah Tuhan, dan percaya dalam hatimu, bahwa Allah telah membangkitkan Dia dari antara orang mati, maka kamu akan diselamatkan.” Ayat 13 (KJV): “Sebab, barangsiapa yang berseru kepada nama Tuhan, akan diselamatkan”.

 

Dengan melihat konteksnya kita mendapati bahawa Paulus memetik Yoel 2:32 untuk menyokong pernyataannya dlam ayat 9. Dia memberitahu kita bahawa kita mengetahui bahawa percaya didlam Yesus adalah jalan untuk selamat kerana nabi Perjanjian Lama Yoel mengatakan bahawa sesiapa sahaja yang memanggil nama TUHAN (Ibrani: Yahovah atau Yahweh) akan selamat.

 

Masalah bahawa teks ini mengandungi wordolater tidak boleh dikira. Yang pertama, satu terjemahan ultra-literal dalam ayat 9 bererti bahawa kita harus berkata “Tuhan Yesus” untuk menjadi selamat, tetapi satu terjemahan ultra-literal dalam Yoel 2:28 menandakan bahawa kita boleh selamat dengan memanggil TUHAN (Yahweh). Ini agak keluar dari subjeknya, tetapi mari kita mula menunjukkan dengan menyangkal kesilapan bahawa pengakuan adalah syarat awal bagi keselamatan. Ayat 11 berkata “Kerana kitab berkata, siapa saja yang percaya kepada dia tidak akan merasa malu”. Dan ayat-ayat lain dalam Alkitab menandakan bahawa kita diselamatkan hanya apabila kita percaya. Pengakuan adalah bukti kepada keselamatan. Orang yang bisu tidak akan pergi neraka kerana mereka secara fizikalnya tidak bisa menyebut “Yeus adalah Tuhan”.

 

Dengan hanya induksi kecil yang diberikan sebelum ini dalam penggunaan Perjanjian Lama dalam frasa “dalam nama TUHAN”, ia seharusnya jelas sekarang bahawa Yoel dan Paulus tidak percaya bahawa menggunakan perkataan Yahovah atau Yahweh atau Kurios (perkataan Ibrani bagi Tuhan yang digunakan dalam Roma 10:13) akan menyelamatkan orang. “dalam nama” sekali lagi menandakan unsur kebaikan dan percaya. Allah menyelamatkan orang yang percaya kepadaNya, sama ada ia didalam Bapa Yahovah (Yahweh) Warga Semesta atau didalam Anak, Yesus Kristus Tuhan kita yang juga dipanggil Yahovah. Terdapat banyak Yahovah dalam Perjanjian Lama. Hanya Yahovah Warga Semesta atau Yahweh adalah Allah yang Maha Tinggi. Abraham berbicara kepada tiga Yahovah sebelum pembinasaan kota Sodom dan dua Yahovah telah memusnahkan kota Sodom, tidak ada antaranya yang merupakan Allah yang Maha Tinggi.

 

Sekarang kita tiba kepada ayat yang penting: “Jawab Petrus kepada mereka: "Bertobatlah dan hendaklah kamu masing-masing memberi dirimu dibaptis dalam nama Yesus Kristus untuk pengampunan dosamu, maka kamu akan menerima karunia Roh Kudus.” (Kisah 2:28). Ada orang yang menjelaskan bahawa ayat ini “membuktikan” bahawa perkataan “dalam nama Yesus” harus dibicarakan demi untuk mendapatkan pembaptisan yang lebih baik. Ianya dipercayai bahawa Matius 28:19, dimana Yesus memberitahu para rasul untuk membaptiskan “dalam nama Bapa, anak dan Roh Kudus”, tidak mengandungi formula pembaptisan kerana perkataan Bapa, Anak dan Roh Kudus adalah semata-mata “gelaran” Yesus. Walaupun ianya tepat, yang mana sebenarnya tidak (Yesus bukan Bapa ataupun Roh Kudus), fakta ini boleh diperdebatkan kerana semantic memberitahu kita bahawa apa yang dimaksudkan adalah apa yang diambil kira, dan sekiranya Yesus adalah Bapa, Anak dan Roh Kudus, membuat perbedaan adalah sesuatu yang tidak munasabah. Lebih lagi, seperti yang kita lihat di seluruh Alkitab, frasa “dalam nama Yesus” menandakan bahawa kita harus meletakkan kepercayaan kita dalam Dia.

 

Perdebatan bahawa Yesus adalah Bapa dan Anak adalah doktrin Modalisma yang berasal dari Roma melalui penganut tuhan Attis (lihat karya tulis Keasalan Perayaan Krismas dan Paskah HAri Minggu (No. 235)).

 

Kita telah menggunakan nama-nama dan gelaran-gelaran Yahoshua Mesiah dan Yesus Kristus , yang telahdisalin semula dari bahasa Yunani Lesous Christos. Adakah  masalah dengan identifikasi berkembang dari penggunaan yang berbeda ini?

 

Nama Mesiah adalah Yahoshua. Perkataan Ibrani bagi nama ini ialah Hosea, Hoshea, Jehoshua, Jeshua, Jeshuah, Jesus, Osea, Oshea and Joshua.

 

Mesiah dinamakan oleh pimpinan ilahi. namaNya diberikan dalam Matius 1:21 dan Lukas 1:31. nama ini berasal dari nama Hoshea (seperti dalam Bil 13:16)) dengan kata awalan Jah atau Yah. Ini bererti secara efektif sebagai Allah adalah Keselamatan kita. Yahoshua kemudian diterjemahkan sebagai Yeshua atau Joshua dalam penggunaannya.  Yesus adalah versi bahasa Yunani dan berasal dari sumber bukan Ibrani. Bahasa Ibrani ‘Lesous adalah salinan semula nama Yahoshua. Kepelbagaian nama juga muncul di kalangan golongan Celtik Hyperborean.

 

Esus aalah satu daripada trinitas Esus, Taranis dan Teutates. Esus adalah dari sistem trinitas dari golongan Celtik Hyperborean tetapi satu versi darinya, ‘lesous juga terjemahan Yunani dari versi Yahoshua dalam Aramaik yang mungkin Yashua atau Yeshua.

 

Sebagai ringkasannya, kita lihat bahawa keprihatinan tentang Nama-Nama Kudus berakar dari beberapa kesilapan teologi fundamental.

 

Bahawa nama Yahweh hanya secara eksklusif untuk Allah yang Maha Tinggi, yang mana sebenarnay tidak. Ia adalah nama diluaskan dari Yahovih atau Yahovah Warga Semesta kepada Yahovah Mesiah dan kepada Warga Semesta yang bertindak di dalam nama Yahovah yang mengutus dia.

 

Yahweh diaplikasikan seperti yang kita lihat diatas, kepada dewa kafir melalui fahaman Gnostisme dan oleh itu, ia bukan sahaja salah dalam bentuk bahasa, ia juga merupakan bentuk pemujaan dan telah digunakan bagi tujuan itu di kalangan pengamal mistik.

 

Bahawa hanya mereka yang menyebut dengan betul nama Yahweh boleh diselamatkan. Dengan pandangan ini Kristus melakukan bidaah apabila dia memanggil Eli Eli ma sabacthani; memanggil dalam bahasa Aramaik, dari tulisan Kitab Ibrani, kepada Eli atau Eloi dan tidak memanggil yang lain seperti Yahweh.

 

Bahawa pembaptisan adalah tidak sah kecuali ianya dilakukan dengan nama Yahoshua atau Yeshua yang betul. Ini mengalihkan seluruh konsep rahmat Allah, eleksi serta kerelaan pengungkapan diri.

 

Pandangan ini adalah suatu penghujatan dan merbahaya kepada kedamaian dan keadaan umat pilihan. Mereka sangat bersifat menuduh dan meragukan pembaptisan umat pilihan. Atas dasar-dasar ini, banyak Nama-nama Kudus yang digunakan oleh orang walaupun pembaptisan berkali-kali dibawah kepelbagaian yang berbeda pada tema nama-nama itu sementara mereka memahami lebih mendalam tentang etimologi nama-nama.

 

Pembaptisan adalah kedalam tubuh Mesiah yang dipanggil Yesus Kristus, dalam nama Bapa, melalui kuasa Roh Kudus sebagai organ Bapa yang merupakan Eloah atau Allah yang Maha Tinggi.

 

Isu Nama-nama Kudus diperdebatkan oleh orang yang cuba untuk mengawal dewa melalui penggunaan mereka yang betul terhadap namaNya. Allah tidak akan dikawal oleh keadaan berdosa, sifat menuduh, orang-orang yang tidak menurut.

 

Bibliography

Richard Cavendish The Black Arts, Putman Publishing, 1967.

 

Encyclopaedia of Religion and Ethics (ERE).

 

James Hastings et al., Scribner’s Sons.

 

A Crowley Magick in Theory and Practice, pp. 70-71, Dover Publications, 1976.

 

I Regardie The Golden Dawn, Llewellyn Publications, 1986.

 

D R Blumenthal Understanding Jewish Mysticism, Vols. I and II,. KTAV, 1978.

 

G Schloem Major Trends in Jewish Mysticism, p. 133, Schocken Publishing, 1941.

 

James Frazer The Golden Bough, Vol. 2, Ch. Taboo and the Perils of the Soul, pp. 387-391.

 

q